ßßß
Składniki:- 200 g masła (my lubimy jego smak, ale dla twardszej konsystencji można dać 100 g margaryny i 100 g masła),- 250 g brązowego cukru,- 16 g cukru waniliowego,- 150 g mleka 1,5%,- 40 g kakao,- 350 g mleka w proszku (pełnego),- 16 sztuk herbatników,- bakalie: prażone posiekane orzechy włoskie, rodzynki, żurawina i co kto lubi.W ok. 3-litrowym garnku rozpuszczamy masło z płynnym mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz kakao, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty. Pozostawiamy na ok. 5 minut do przestygnięcia a następnie wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, aż osiągniemy gęstą jednolitą masę. Teraz pora dodać pokruszone herbatniki i bakalie; starannie wszystko łączymy i przekładamy do plastykowej formy wysmarowanej bardzo cienko oliwą z oliwek, aby dość elastyczna czekolada nie przywierała do ścianek. Blok czekoladowy wstawiamy do lodówki i jak tylko stężeje, kroimy na kawałki i… możemy się częstować!